NYHETER

Folkhögskollärarna

Förbundet Folkhögskollärarna är den fackliga organisationen för lärare och rektorer verksamma inom den svenska folkhögskolan och för studerande som genomgår utbildning till folkhögskollärare.

Följ oss
Senaste nyheterna
Arkiv

Västerbergs folkhögskola

22281734_1079930472109746_252392915565190839_n

I Storvik, i Gästrikland, ganska precis mitt emellan Hofors och Sandviken ligger Västerbergs folkhögskola. Här har skolan funnits sedan 1910 och idag går det cirka 200 deltagare på de olika kurserna.

De flesta går Allmän kurs varav en grupp har svenska som andraspråk och alla ämnen arbetar utifrån det. Förutom allmän kurs har skolan specialkurserna Dramapedagog, Trä och smide samt Musiklinjen. På distans går ett antal deltagare inom Stickning, Broderi och det senaste tillskottet Dramapedagog som lockat många deltagare.

Skolans personal går under 2017 utbildning för att bli HBTQ-certifierade och är nu inne på slutspurten. Certifieringen innebär att skolan har arbetat med HBTQ-frågor och satt upp mål att arbeta mot, bland annat, normkritiskt och -brytande arbetssätt.

Miljön är även det ett stort område som skolan arbetar med för att skapa medvetenhet och agerande. I mars 2017 hade skolan en miljötemavecka där alla var delaktiga på olika sätt; deltagare, lärare, administration samt kök och städ. Aktiviteterna vi hade var olika workshops och studiebesök inom ekonomi, återvinning och återbruk, odling och trafik.

Arbetet med miljötemaveckan resulterade i att Västerberg nominerades till och vann Region Gävleborgs miljöpris. Arbetet med miljötemat fortsätter och på Allmän kurs utgår blockundervisningen från de globala miljömålen samt att planering för ytterligare en miljötemavecka för hela skolan pågår.

Västerbergs folkhögskola är en landstingsskola, Region Gävleborg, och vi har två ”systerskolor”; Forsa och Bollnäs. För att deltagare och personal ska träffas, umgås och lära känna varandra arrangeras varje år ett lilla OS där alla kan vara med i diverse grenar. I mars står Västerberg som värd och vandringspokalen får förhoppningsvis stanna i Västerberg denna gång.

Under hösten 2017 var en grupp deltagare och lärare i Bryssel och bl.a. besök på EU-parlamentet. Och med miljöpriset i gott minne spenderades 25 timmar på tåg – enkel resa…

Välkommen till Storvik och Gästrikland!

Dela på facebook
Dela på twitter